Instapdagen kleuters

• Maandag 23 februari 2015
  • Maandag 20 april 2015
  • Maandag 18 mei 2015

Hieronder volgen een aantal tips die de eerste schooldag(en) voor ouders en kind wat gemakkelijker moeten maken.
– Ga met je kleuter mee tot in de speelzaal (waar de juf toezicht houdt).
– Neem kort en vriendelijk maar vastberaden afscheid.
– Zeg je kind duidelijk dat je het straks (bepaal wanneer en door wie) komt afhalen.
– Kom je kind altijd op tijd afhalen. Sommige kinderen worden vlug bang bij het idee dat mama of papa hem misschien vergeten is.
– Verwittig vooraf je kind of de juf, wanneer iemand anders het komt afhalen of wanneer het in de opvang moet blijven.

Soms zijn er toch problemen
– protest en hevig huilen bij het afscheid
– vermoeid bij het thuiskomen
– minder eetlust – moeilijk uitslapen

De meeste problemen komen maar tijdelijk voor in een periode van aanpassing. “Laat je kind geregeld naar school gaan. Zo moet het zich niet telkens opnieuw aanpassen.” Zorg ervoor dat je kind kleding draagt die het gemakkelijk zelf aan en uit kan trekken.

Wat stop ik in zijn boekentas?
– Een lievelingsvoorwerp (een stukje “thuis” vergemakkelijkt de aanpassing aan al het nieuwe).
– Een lunchpakket – tienuurtje
– Papieren zakdoeken
– Een reservebroekje en kousen – zo wordt een ongelukje geen drama
– Een plastic zakje

De buitenkant van de boekentas wordt gekenmerkt met de naam en de klas.

Leef met je kind mee
Laat je kind vertellen. Je zal merken dat het elke dag iets nieuws heeft bijgeleerd, een nieuw woord – een liedje. Hang de tekeningen, die het op school heeft gemaakt, bij je thuis op.